fredag 27 mars 2009

Kliar

Jag har en hudåkomma som är så konstig att jag inte är välkommen ens till hudavdelningen på KSS. Den heter dermografism (=skrivhud) och går ut på att jag får utslag av att klia mig... utslag som kliar... så att jag kliar mig... och får utslag.


Jag äter medicin och grejer, men de senaste veckorna har det blivit sämre igen. Och nu ikväll har det fått ett spel fullständigt... Så här ser min arm ut just nu:



Jag blir tokig! Det kliar överallt! Aaaahhgggg!

10 kommentarer:

Janne sa...

Var är den så omtalade fina svenska sjukvården? Är den mer död än man någonsin vågat tro.
Jag lider med dig.

Hildur sa...

Jag lider med dig jag med...stackars Helena!!

Helena T sa...

Tack.

Ja, jo, den svenska sjukvården har i det här fallet varit väldigt död. De säger att det inte finns någonting att göra - när jag ens får prata med någon.... till slut tröttnade jag och gick till en privat hudläkare, och han hade massa idéer om vad man kan göra. Så det är av honom jag har fått tabletterna jag äter nu. Han har en särskild plats i mitt hjärta!

Men, nu verkar det som sagt ha flippat ur helt i huden på mig. Kass.

/Helena

Trumpetrille sa...

Jösses, Helena. Sen gammalt lyder ju ledorden: Om det kliar, kliar vi tillbaks.

Det är den uppsökande sjukvården som är skitjobbig, däremot blir jag väl omhändertagen för min diabetes.

Helena T sa...

Det är ju bara att gratulera, Rille. Själv har jag ett brev från KSS där det står att de har mottagit min remiss, men att jag INTE kommer att bli kallad. Alls.

Vårdgaranti? Eh?

/H. - bitter och sur.

Janne sa...

Har han en särskild plats i ditt hjärta? Vore det inte bättre att ge han en särskild plats i huden din. :-)

Helena T sa...

Hehe, jo...

Men han är den enda som har tagit mig på allvar och försökt lösa problemet. Och hans mediciner funkar. Eller åtminstone har de gjort det i ett par år, fram tills nu...

Men jag vet också att det här varierar med till exempel stress och väder och allt möjligt - så det kommer alldeles säkert att gå ner igen i takt med att vårsolen visar sig mer... :-)

Malin sa...

Hej!
jag förstår dig!
Jag har varit fri från mina hudproblem i flera år, och njuter fortfarande av det varje dag!
/Malin

karolina gaspar sa...

uuuusch, så har jag också det nu! har haft allergi sen jag var tolv, de senaste 4 åren har jag börjat dermografism.. hemskt. utöver det så kan jag få urtikaria var som helst, det som jag tycker är mest fascinerande (=konstigt) är i provrummen i affärerna när jag ska prova kläder. Speciellt bh:ar, fy fan vad det klias och blir utslag.

i alla fall, fick en allergisk reaktion för en halvtimme sedan, typ. sökte efter en bild på dermografism till min blogg (har ingen kamera att fota mina utslag med, mer än webcameran..) ville bara säga att jag också har sådana liknande utslag just nu och jag lider med dig!

vilka mediciner tar du? får du utslagen när du blir stressad också? av värme? av kyla? det får jag bland annat...

Helena T sa...

Hej Karolina!
Sorry att mitt svar har dröjt lite, jag bevakar inte bloggen så noggrannt just nu.

Så lustigt (eller ja, det är det ju inte alls egentligen) att du har råkat ut för samma sak - det är verkligen inte många som förstår mig.

Jag vet precis vad du menar med provrummen... jag ser hemsk ut när jag kliver ut därifrån. För mig är det så att problemet blir värre om jag har hög puls (när blodet pumpar snabbare kommer det mer histamin ut i huden, och utslagen blir värre) och även om jag inte springer mellan affärerna när jag shoppar så går man ju ändå runt en del, och ofta har man ytterkläder som gör att man är varm och så... Så, det är inte konstigt att det händer i provrummen, men det är störande som tusan.

Precis som du är inne på så ökar problemen med stressnivån, och med temperaturväxlingar. Så, det gäller på något vis att må bra i övrigt så håller sig huden ganska lugn också.

Jag äter två mediciner mot det här. Det finns två typer av histamin och de motverkar varsin av dem, så de samverkar liksom. Den ena är en "vanlig allergimedicin" som heter Aerius (jag tar 3 om dagen, men får lov ta upp till 8 om det behövs). Den andra är egentligen en magsårsmedicin men som också är antihistamin, och den heter Ranitidin (jag tar en sådan om dagen). Apotekspersonalen får något misstänksamt i blicken varje gång jag löser ut mina tabletter - så det är tur att läkaren har skrivit att han verkligen menar att det skall vara så där... ;-)

Det funkar jättebra med medicinen nu, så för det mesta så tänker jag inte på det alls. Men jag märker om jag inte har tagit mina morgontabletter för då flippar huden ut fullständigt framåt lunch...

Jag har haft svårt att få vård för det här, det är inte många som kan behandla detta även om de är hudspecialister. Men, till slut hamnade jag hos Göteborgs Hudläkarmottagning (www.ghm.nu) och där fick jag kanonbra hjälp. Så, det kan jag rekommendera om du också har svårt att få hjälp.

Hör gärna av dig om jag kan svara på något mer kring det här, enklast är på helena@taubner.se

Ha det gott!
/Helena