tisdag 11 augusti 2009

Brödrecept

På begäran: Brödrecept!

Här kommer två favoriter. Det första är ett danskt rågbröd på surdeg, hämtat ur boken "Bergs konditori på Marstrand", som kräver typ en veckas grejande. Det andra är ett ljust bröd från Riddarbageriet och Johan Sörberg (dagens andra och tredje boktips: "Riddarbageriets Bröd" och "Riddarbageriets Söta", fast det här receptet är ur en tidningsartikel), och det skall jäsa i kylen över natten.

Recepten leder fram till helt olika bröd, men har en sak gemensamt: det går låååångsamt att baka dem - men det sköter ju sig själv mesta tiden och resultatet är underbart! Håll till godo!

Danskt rågbröd (3 formar):
Surdegen påbörjas ca en vecka innan bakning sker. Så här gör du den:
Blanda 1,5 dl fint rågmjöl, 1 tsk strösocker och 1,5 dl ljummet vatten i en skål (med fördel en glasburk men sätt inte på locket än). Täck med fuktig handduk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn (håll handduken fuktig under tiden). Vispa ner 1,5 dl fint rågmjöl och 1 dl ljummet vatten i surdegen. Fuktig handduk och rumstemperatur i ett dygn till. Rör ner 1 dl fint rågmjöl och 1 dl ljummet vatten i surdegen. Sätt på locket och ställ i kylen. Surdegen håller sig i kylen i minst en vecka, och kan frysas.

Dag 1:
Blanda 4 dl rågkross, 4 dl solroskärnor, 1 dl linfrö och 2 msk salt i en burk. Häll över 5 dl kokande vatten. Låt svalna, sätt på locket och låt stå i kylen över natten.

Dag 2:
Rör ut 65 gram jäst i 5 dl ljummet (37 grader) vatten. Tillsätt fördegen från dag 1, samt 2 dl surdeg, 2,5 dl mörk (bröd)sirap, 12 dl grovt rågmjöl och 5 dl vetemjöl. Arbeta ihop. Låt jäsa minst 1 timme. Arbeta degen och dela den i tre delar. Lägg varje del i en smord form. Låt jäsa ca 1,5 timme (tills degen fyller formen). Grädda i 200 grader i ca 1 timme. Ta ur bröden ur formarna och grädda ca 10 minuter till. Det skall låta ihåligt när man knackar på undersidan av bröden.


Johans Nobisbröd (3 "kransar"):

Blanda 750 gram kallt vatten (ja, Johan menar att allt blir bättre om man väger varenda ingrediens), 1100 gram (gärna ekologiskt, stenmalt) vetemjöl, 100 gram grahamsmjöl, 20 gram jäst och 30 gram salt i en degblandare. Låt maskinen arbeta i ca 8 minuter. Degen blir ganska fast och spänstig. Låt degen vila 12 timmar i kylen.

Dela degen i tre delar och rulla dem till bollar. Låt vila i ca 15 minuter. Rulla ut bollarna till "baguetter" och skär ett snitt längs rullen men spara en bit i varje ände. Dra isär rullen på mitten så att degen formar ett rutertecken. Låt jäsa på plåt i ca 1 timme. Snitta brödets yta.

Grädda i 250 grader i 10 minuter. Tag ut bröden, pensla med vatten, sätt in i ugnen igen och grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

2 kommentarer:

Bakrecept blogg med delikatesser sa...

Låter inte så dumt! Får provas på här i hemmet.

Helena T sa...

Välkommen hit!

Ja, de är värda att prova, båda två. :-)

/Helena