söndag 30 november 2008

Glögg

På första advent skall man sätta glöggen. Så även i år. Därför står det nu en hink och puttrar under köksbänken. Vad som är i den? Följande:

5 l svagdricka - med fördel den från Hjo Bryggeri
5 skivade råa potatisar
2,5 kg strösocker
500 g russin
50 g jäst
en bit ingefära
två kanelstänger
en påse hel kardemumma
en påse nejlikor
en påse pomeransskal
en snittad vaniljstång

Och så skall den stå där i lugn och ro fram till jul, då den skall tappas upp på flaskor. Och stå i skafferiet till nästa jul. Nu korkar vi upp Taubners dunderglögg av årgång 2007 - skål!

(Receptet kommer ursprungligen från GöteborgsPostens bilaga Två Dagar, men jag har förändrat det lite...)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den vill man ju gärna smaka ;-)

Helena T sa...

Det kan vi ordna. :-) Tack för bullen, förresten! Mycket god.

De kanske kunde utgöra en bra kombination...?

/H.

Anonym sa...

Japp, men närdå? Blir glöggen stark? Kan man köra bil på den?

Helena T sa...

Nä, man skall inte köra på den. Den blir typ 15%-ig (står det i ursprungsreceptet i alla fall).

Om inte annat så kan du titta förbi någon eftermiddag på väg hem och få med dig en flaska av 2007-an.

Men det vore ju trevligt att smaka tillsammans, såklart! :-)

Fredrik sa...

Ta bort alla ingredienser utom potatis, socker och jäst, lägg i en apelsin eller två, häll i en dunk och lägg i skogen en sommar. Blir riktigt fin hojt. Springer på såna med jämna mellanrum i mina hemtrakter...

Helena T sa...

Skål, Fredrik! ;-)

Och välkommen hit.

/Helena