fredag 17 april 2009

Fiskrecept

På förekommen anledning (två olika personer har frågat mig om sånt här idag) - här är mitt recept på den absolut enklaste och dessutom absolut godaste fiskrätten jag vet:

- köp färska (inget annat!!) filéer av torsk eller kolja
- om du tycker att ben är otäckt, vänd filén upp och ner på en skärbräda och känn med fingret var benen sitter (i mitten, i den tjocka delen) och skär helt enkelt bort dem genom att snitta ut en tunn bit så att benen följer med. nu finns det inga fler ben!
- dela filéerna i tre bitar, eller som du tycker är lagom stora bitar
- pressa lite citron på bitarna, salta och peppra (gärna med någon pepparmix) lätt
- stek fisken i en stekpanna med smör eller margarin i - inte olja! ungefär två minuter på varje sida... fisken skall få lite yta och falla isär lite, men inte så mycket att den blir mosig
- klart!

Servera med potatismos och lingonsylt. Och rivna morötter.

Svårare än så är det inte.

3 kommentarer:

Janne sa...

En liten försynt fråga. Hur får man tag på färsk torsk eller kolja vid Vättern? Jag bodde där i tre år och fick bara tag i dagsgammal fisk, trots fiskbil från kusten.

Tobias sa...

Låter gott, nar skall man komma!

Helena T sa...

Janne - du har en poäng där. Det bästa som går att uppbringa är att fiskbilen kommer varje fredag - från Rönnäng! Bara dialekten gör att fisken håller sig längre!

Tobias - hälften gick åt tidigare idag, men det blir en omgång imorgon också.... skall vi säga vid två?