tisdag 23 december 2008

Jul

Hur går det då med julstöket i Casa Taubner?

Granen är klädd.
Skinkan är kokt, grillerad, svalnad och inställd i kylen.
Sillen är avsaltad, inlagd och ihopöst med två olika såser.
Tomtarna är utplacerade lite här och där.
Julgardinerna hänger tjusigt i köket.
Lutfisken har legat i blöt i flera dagar, men skall tillagas först imorgon.
Köttbullarna är tillverkade med lite extra omsorg (vill ni ha ett husmorsknep?).

Allt jag skulle göra är gjort. Nu sitter jag i tv-soffan med en kopp hemgjord glögg av årgång 2006 och ett par hembakade pepparkakor framför mig.

2 kommentarer:

Karin sa...

Ja, gärna husmorsknep på köttbullar. Hörde talas om ett Ernst-knep: att spritsa ut smeten med en sprits på bakplåtspapper och ugnsbaka köttbullarna. Låter fiffigt och ffa effektivt.

Helena T sa...

Ok. I smeten hade jag förutom nötfärsen: hackade färska örter (basilika, oregano och timjan), finhackad lök, finhackad vitlök och ett ägg.

Ha en stor gryta med sjudande vatten på spisen. Släpp i köttbullarna när du rullat dem. Fiska upp dem med en hålslev när de flyter upp från botten. Och stek dem som vanligt.

Fördelarna: Köttbullarna blir inte liggande på en skärbräda och blir platta på ena sidan (i vattnet packas de inte heller även om de hamnar uppe på varandra) - de blir alltså rundare vilket gör att de är lättare att få jämnt stekta. De är varma redan när du lägger dem i stekpannan vilket gör att du inte tappar temperatur i pannan.

Lycka till! :-)