torsdag 2 juli 2009

Bullbak

Under 18 månader av mitt liv bakade jag tio tusen kanelbullar. Det är tre år sedan, och sedan dess har det inte blivit så många satser direkt... men idag så! Och jag kan konstatera att takterna sitter i, både hos mig och maken. :-)

Receptet? Varsågoda (blir ca 60 bullar):

Blanda 75 g röd jäst, 2 dl socker, 1 tsk salt och ca 10 gram mald kardemumma i en degmaskin.

Smält 200 g margarin i en kastrull, och häll i 7 dl röd mjölk. När blandningen är lite mer än fingervarm (ca 40 grader alltså) - häll i den i degmaskinen. Kör tills jästen är helt upplöst.

Tillsätt 1,2 kg (väg!) vetemjöl och låt maskinen arbeta i minst 10 minuter. Degen skall vara fluffig och trådig.

Låt degen jäsa i bunken under ett par handdukar i ca en timme. Blanda under tiden 300 g rumsvarmt margarin med 1 dl socker och 1 dl kanel - så att det blir ett lätthanterligt kladd.

Dela degklumpen i tre delar och kavla ut en del i taget (försök får så raka kanter som möjligt, så att degen formar en rektangel). Stryk på kanelpastan. Rulla ihop. Skär i bitar. Lägg på plåtar (tips: ta tag i den yttersta biten på rullen och lägg den under bullen på plåten, så rullar inte bullen upp sig i ugnen).

Låt bullarna jäsa under handdukar i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Knäck 3 ägg i en liten skål, och pensla bullarna med det när de jäst färdigt. Strö över pärlsocker (det går åt ca ett halvt paket).

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Var medveten om att stunden från De-skall-bara-ha-en-liten-liten-stund-till-innan-de-är-klara till De-har-visst-stått-inne-lite-för-länge är väldigt kort.

Lycka till!

2 kommentarer:

Buhalla sa...

Kanelkladdet då? Vad innehåller det? Vilka proportioner? Den blandningen är jag mest nyfiken på...Tycks ju underlätta en hel del, när ni bakar.

Helena T sa...

300 gram margarin, 1 dl socker och 1 dl kanel.

Lycka till. ;-)
/Dottern