fredag 30 maj 2014

Mina bästa Mallorca-tips

Eftersom jag och Rickard har bott på Mallorca, och sedan dess återvänder ungefär en gång om året, så får vi ofta frågor om tips när andra skall åka dit. Så, här har jag samlat några av våra favoritplatser. Först blir det lite mat, sedan bad, sedan utflyktsmål och till sist lite shopping.

Håll till godo - trevlig resa!

Tvåspråkighet

Mallorca är en tvåspråkig miljö. Man talar mallorkinska, som är en variant av katalanska, och "vanlig" spanska, dvs kastellanska. Detta innebär att alla skyltar har dubbla rader med information, och att när man väl tycker sig ha förstått vad ett ord betyder så blir man helt förvirrad för att det plötsligt heter något annat också.

Till exempel: gata heter Calle (uttalas kAjje) på spanska och Carrer (uttalas karrEr) på mallorkinska. När man skriver ett gatunamn löser man detta genom att bara ange C/ i början, vilket alltså utläses olika beroende på vilket av språken man pratar. På samma sätt kan Pl/ utläsas både Plaza och Plaça (dvs torg) och Av/ utläsas både Avenida och Avinguda (dvs aveny).

Så, nu vet du det. Då är vi redo!

Mat

En viktig del av upplevelsen är självklart maten. Medelhavet bjuder ju på fantastiska råvaror, så det kan inte bli annat än bra.

Pa amb oli 

Matlagning när den är som bäst, dvs lägg fantastiska råvaror på en tallrik och ät. Pa amb oli (skrivs ibland pamboli) betyder "bröd med olja" och är helt enkelt bröd med fina tillbehör.

Brödskivorna (som är av typen pan moreno) gnuggas först med färsk vitlök. Sedan gnider man in dem med en speciell typ av tomat, som är mjölig och fyllig, och till slut ringlar man över fin olivolja.

Och sedan kröner man skapelsen med jamon serrano (lufttorkad skinka), queso mahon (ost från Menorca), oliver, kapris och annat smått och gott. Pa amb oli ser olika ut på varje ställe som serverar det, men det är alltid gott!


Pintxos (pinchos) vs tapas

De flesta vet säkert att tapas är spansk plockmat. Men om jag får välja så äter jag hellre pintxos än tapas. Pintxos är små brödbitar (vit baguette, vilket för övrigt heter barra) toppade olika godsaker. Det kan vara någon korvbit, oliver, ansjovis, skinka, ägg, omelett (tortilla) eller nästan vad som helst - ofta i härliga smakkombinationer.

Oftast finns pintxos-bitarna på stora fat på en serveringsdisk, så får man peka på vilka man vill ha. Enkelt!Pintxos är egentligen en företeelse från Baskien i norra Spanien, så de bästa platserna att äta pintxos är på basiska barer, som till exempel Taberna Vasca Goxua (länken går direkt till sidan om pintxos).

Den ligger vid Aigua Dolca i stadsdelen El Terreno i Palma. Adressen är C/ Federico Garcia Lorca 21. Enklaste sättet att ta sig dit är att ta buss nummer 3 eller 20 från centrala stan till hållplatsen Joan Miro 24. (Observera att busshållplatsen på som ligger allra närmast på kartan är bussarna som kommer från andra hållet, gatorna är enkelriktade här).

Ett annat sätt att ta sig till baren är nerifrån Passeo Marítimo (strandpromenaden längs hamnen) och gå upp längs gatan som heter C/ d'Aigua Dolca. Eller ta en taxi. :-)
Här finns Taberna Vasca Goxua på Facebook! 

Diario de Mallorca (den stora dagstidningen på ön) listar de åtta bästa varianterna av pintxos (texten är på spanska, men bilderna är värda att titta på!). De inleder med att skriva att "om den baskiska gastronomin är drottningen, då är pintxos juvelerna i hennes krona". Bara en sån sak.

Paella

Naturligtvis skall man äta paella när man är i Spanien! Paella är en risrätt och den finns i några olika varianter. Paella mixta innehåller både kött och fisk (eller egentligen skaldjur), och är nog mest lik den paellan som vi tänker oss när vi pratar om det i Sverige. Köttet är kyckling och ofta även kanin. Fisken är räkor, blåmusslor och bläckfiskringar. Riset är smaksatt med saffran och vitlök, och alltihop kokar ihop i stora metallfat.


Det är värt att beställa paella på någon lite finare restaurang, för på de billigare turistrestaurangerna är det ofta halvfabrikat. Det går naturligtvis bra det också, men satsa på lite bättre kvalitet så blir upplevelsen bättre!

I centrala Palma är det bästa stället att äta paella det anrika Celler Sa Premsa. Det är en restaurang med gott rykte, lång erfarenhet och mysig miljö trots att restaurangen är stor. Adressen är Pl/ Bisbe Berenguer i Palou 8. Enklaste sättet att ta sig dit är att gå från busshållplatsen, antingen på Av/ d'Alemanya eller på Plaza España.Här finns Celler Sa Premsa på Facebook!

Gató (de almendra)

En fin dessert som jag varmt kan rekommendera är gató de almendra (ibland står det bara gató i menyn). Det är en mjuk kaka gjord på mandel, och ofta serveras den med mandelglass till.Mallorca är känd för sina mandelodlingar och när mandelträden blommar (i februari) är ön som vackrast. Tyvärr är det svårt att åka dit då, eftersom charterbolagen börjar flyga först i april. Men gató går att äta året runt! 

Fabriksgatan = restauranggatan

I centrala Palma, i stadsdelen Santa Catalina, ligger en gata som heter C/ Fábrica (dvs Fabriksgatan). En del av gatan är gågata med väldigt trevliga restauranger på båda sidor. Där finns både traditionell mallorkinsk mat, men också indisk, italiensk och allt möjligt annat.

Gågatan med restaurangerna ligger mellan Av/ Argentina och C/ Comte de Barcelona. Enklaste sättet att ta sig dit är att gå från busshållplatsen, antingen på Pl/ del Progrés eller på Av/ Argentina 25. Det är också gångavstånd från gamla stan - jag gissar att det tar 10-15 minuter att gå från katedralen.

Bad

Havet runt Mallorca är badbart från april och en bit in i oktober. Under högsäsongen är stränderna proppfulla med folk, men det är inte mycket att göra åt. Här är några exempel på badplatser som vi gärna återvänder till.

Cala Deia

Nedanför bergsbyn Deia ligger viken Cala Deia. Det är en lagunformad vik med stora stenar, och glasklart turkost vatten. Det är lite krångligt att ta sig dit, vilket gör att det inte blir så överfullt. Och det är utan tvekan värt det!Du hittar till Cala Deia genom att köra bil längs Mallorcas västra kust. Byn Deia ligger mellan byarna Valldemossa och Sóller. Från Palma tar du dig ganska smidigt till både Valldemossa och Sóller (obs! vägtunnel med avgift för att komma till Sóller!), och sedan kör du alltså mot Deia.

Nedfarten till Cala Deia ligger strax norr om själva byn Deia. Den kommer lite hastigt på, så håll utkik efter skylten! Sedan kör du ner längs den snirkliga vägen och när den tar slut parkerar du bilen. Sedan får du gå ytterligare en liten bit ner till havet, men det är det som sagt värt!


(Kartan pekar på själva byn Deia, och stranden ligger alldeles nedanför berget.)

Es Trenc (och lite om Cabrera)

En annan strand som kräver en liten ansträngning för att hitta, men som utan tvekan är värd det, är Es Trenc. Den ligger på öns sydöstra del, på västra kanten av "hörnet". Det är en sådan där lång och vit sandstrand som man ser på vykort. ;-) Stranden är naturskyddsområde och är ofta föremål för debatter på Mallorca - emellanåt finns det folk som vill bygga eller förändra något och då blir det rabalder. Med rätta!Det finns flera sätt att komma ner på Es Trenc, eftersom den är så lång. Vi har provat några olika vägar, men kommit fram till att det enklaste är att köra till Ses Covetes. I byn Campos tar man sikte på Sa Rápita och sedan är det skyltat "Es Trenc"(men eftersom det finns flera nedfarter så kan skyltarna ibland visa Es Trenc åt flera håll). Om du kommer från Santanyí så kanske det är lättare att köra ner vid Ses Salines, eller Colónia de Sant Jordi, men eftersom vi brukar komma från Palma så passar detta oss bättre.

Väl framme i Ses Covetes finns det gott om parkeringsmöjligheter, antingen längs vägen eller på ett område med avgift. Från bilen har du sedan en promenad på typ tre minuter till paradisstranden!

(Kartan pekar på Ses Covetes. Stranden Es Trenc ligger sedan åt sydost, ända till Colónia de Sant Jordi.)

Från Es Trenc ser du den lilla ö-gruppen Cabrera vid horisonten. Dit är det värt att åka (men vi har inte kommit oss över dit… än)! Det är en nationalpark med bland annat sköldpaddor, ödlor, fåglar, och lär vara väldigt vackert. Det går båtutflykter dit från Colónia de Sant Jordi.

Det går förresten att följa stranden Es Trenc på Facebook! 

Cala Comtesa

Lite av en doldis bland stränderna är Cala Comtesa, som i princip ligger i Palma. Nåja, den ligger "utanför" Illetas, men det är åtminstone inom stadsbussarna i Palma. Det här är stranden där vi har badat absolut flest gånger!Stranden i Illetas är väldigt populär, men det är inte lika många som hittar till grannstranden Cala Comtesa. Därför är det mindre folk där, och även om den inte är utbyggd så finns där en liten kiosk och möjlighet att hyra solstolar.

Enklast tar du dig till Cala Comtesa med stadsbuss nummer 3. Från centrala Palma tar du bussen mot Illetas. Du åker genom stadsdelen Cala Major och kommer så småningom till Illetas. Där går bussen på en enkelriktad slinga mellan husen, och precis när den vänder tillbaka igen finns en hållplats. Den heter Passeig d'Illetes 57 och där skall du gå av. Sedan går du ner för backen mot havet, och tar höger i en t-korsning. Vidare nerför backen, så kommer du till stranden. Om du skulle missa hållplatsen, så kan du gå av på nästa (ändhållplatsen vid stranden i Illetas) och gå tillbaka längs vägen.

Det går självklart att köra med egen bil till Cala Comtesa också! Det finns gott om parkeringar, både ända nere vid stranden (avgift) och högre upp i backen vid busshållplatsen (gratis).

Cala Major

Ytterligare en strand som är värd besöket, och som ligger "inom" Palma är Cala Major. Den ligger också längs busslinje 3, men inte så långt ut från stan som Cala Comtesa. Hållplatsen heter Cala Major, och därifrån är det bara att gå ner mellan husen (hotellen) så kommer man ner på stranden.

Den största fördelen med den här stranden är just att den är lättillgänglig. Man är kvar i stan, men får ändå väldigt fint bad. På stranden finns också en restaurang, och alldeles ovanför stranden finns ett stort utbud av barer/caféer, souvenirbutiker och sånt.Bergsbyar

Det speciella med Mallorca, som jag ser det, är inte stränderna, utan bergskedjan Tramuntana med alla fantastiska små byar. Hyr en bil och åk upp i bergen!

Jag listar byarna från norr till söder här. Det finns fler, och det är i princip värt att stanna i varenda en. Men det här är de som betyder mest för mig.

Fornalutx

Min favoritby heter Fornalutx (uttalas med tsch på slutet). Den ligger i en dal ovanför Sóller, och från uteserveringarna har man en oslagbar vy. Om man kommer till Fornalutx "ovanifrån", dvs på väg Ma-10 från Sóller och sedan svänger ner på Ma-2120, ligger det ett par fina restauranger precis när man kommer in i byn. Där går det bra att parkera - och parkera sig själv på terrassen. 


På restaurang Es Turo har de jättefin pamboli (se ovan) och fantastisk apelsinjuice. 

Sóller

Den största av byarna i bergskedjan är Sóller. Dit kör man på ca 20 minuter från Palma, eftersom man kan köra genom en tunnel för att komma till andra sidan av det första berget. Det finns en avgift för att köra igenom tunneln, men det är också möjligt att köra över berget på en snirklig men vacker väg.

Runt Sóller odlas mycket citrusfrukter. Passa på att dricka färskpressad apelsinjuice (zumo de naranja natural) - det är himmelskt!

Tips: ta tåget till Sóller! Från Palma går det att ta ett gammal trätåg över berget till Sóller. Man får se fantastiska vyer över bergen och byarna. Sedan går det att fortsätta med en liten spårvagn i samma stil ner till hamnen (Port de Sóller). Tåget går från Pl/ España i Palma, med ganska många avgångar varje dag.

Deia

En stor fördel med byn Deia (bortsett från att den ligger sagolikt vackert på en liten bergstopp med utsikt över havet) är att det inte finns några bussparkeringar där. Det gör att byn är ganska fri från stora grupper med turister.

Ta en promenad upp till kyrkan, som ligger på toppen av byn.

Valldemossa

Valldemossa är mest känt för att Chopin bodde där under en period. Det finns ett museum och en konsertlokal. Men det är också en charmig by med ett eget skyddshelgon (Santa Catalina), kloster med öppen trädgård, caféer, butiker… Väl värt besöket!

Om du vill fika i Valldemossa så rekommenderar jag Coca de Patata (dvs potatiskaka) vilket är en väldigt fluffig bulle med florsocker på. Jättegod - inte minst ihop med en kopp varm choklad.

Estellencs

I Estellencs skulle jag kunna tänka mig att bo. Jo, alltså jag kan ju tänka mig att bo nästan var som helst bland de här bergen… Men Estellencs har något genuint charmigt.

Parkera och gå neråt i byn mellan husen. Längst ner ligger en mysig liten bar. Allting är som i miniatyr, liksom. 


Utsiktsplatser 

Om du vill få lite utsikt över ön utan att behöva köra långt och länge på slingriga serpentinvägar, så har jag två tips på utsiktsplatser som är mer lättillgängliga - Randa och Bellver.

Randa

Randa-berget ligger strax norr om byn Llucmajor, öster om Palma. Man ser Randa resa sig över slätten på långt håll. På toppen ligger ett observatorium av något slag, så man känner igen Randa på det vita klotet på toppen.

På toppen ligger också ett litet kloster (som heter Cura), med tillhörande kyrka som är öppen för besökare. Det finns också en souvenirshop, och en restaurang. Från restaurangens uteservering ser man hela Palma och stora delar av ön, med bergskedjan i väster. Man kan se flygplanen landa på flygplatsen - uppifrån.För att hitta upp på berget kör du norrut från Llucmajor (väg PM-501). Följ skyltarna mot Cura (det är lila skyltar, vilket betyder att de leder till ett kloster).

Bellver-borgen

Inne i Palma får man en fantastisk utsikt över stan från borgen Bellver, som ligger på höjden ovanför stadsdelen El Terreno. Själva borgen är en sevärdhet i sig, men den stora behållningen tycker jag är utsikten över Palma.
Runt borgen finns ett stort grönområde med många fina vandringsvägar (asfalterade och fina, så det krävs inga klättringsmeriter).

Ett smidigt sätt att ta sig till borgen är med City Sightseeing-bussarna. Man köper biljett som gäller i ett dygn, och då kan man hoppa på och av de där bussarna hur många gånger som helst.


Shopping

Mallorca erbjuder både "modern" shopping och traditionella marknader. Jag gillar båda!

Porto Pi

Centrala Palma är fyllt av butiker. Om vädret är dåligt, eller om du vill ha allting samlat på ett ställe, så kanske det passar bättre med ett inbyggt köpcentrum. Då kan du åka till Porto Pi!

I den västra delen av Palma, alldeles där motorvägen kommer ner till hamnen, ligger köpcentret Porto Pi. Där finns butiker i flera våningar och bra möjligheter till parkering i det egna parkeringshuset. Det är också smidigt att ta bussen hit! Bussarna 3 mot Illetas stannar här, och hållplatsen heter Porto Pi.

Saluhallen i Santa Catalina

I Palma finns flera olika saluhallar, men min favorit är den i stadsdelen Santa Catalina. Här finns fantastiska grönsaker och andra råvaror, och atmosfären känns genuin. Saluhallarna på ön är öppna på vardagsförmiddagarna, så sikta på att gå dit på morgonen.

Du hittar till Santa Catalina-saluhallen genom att ta bussen till antingen Pl/ del Progrés eller på Av/ Argentina 25. Det är också gångavstånd från gamla stan - jag gissar att det tar 10-15 minuter att gå från katedralen.

Alldeles intill saluhallen i Santa Catalina ligger dessutom en av våra favoritrestauranger - Bar Zanzíbar. De har öppet i princip dygnet runt varje dag, och serverar jättefin mat (allt från smörgåsar till hela menyer).

Marknader

Mallorca har en lång tradition av marknader. Det sägs att marknaden i byn Sineu, mitt på ön, har anordnats varje onsdag i över 600 år. Det är också den enda marknaden på ön som fortfarande säljer levande djur (hönor, åsnor och allt annat man kan behöva).

Det är värt att kolla upp i vilka byar det är marknad vilka dagar, och det är värt att åka dit.

Inne i centrala Palma finns en ekologisk marknad, med jättefina råvaror som är odlade ekologiskt på ön. Den marknaden är alldeles vid restaurang Celler Sa Premsa (Pl/ Bisbe Berenguer i Palou 8, se ovan). Sist jag var där var det på en lördag, men jag kan inte lova att det alltid är på lördagar…Nåväl, jag stannar där för nu. Trevlig resa!

Inga kommentarer: