tisdag 12 augusti 2014

Nej, man blir inte rik på Migrationsverkets bidrag. Man klarar sig inte ens.

Ibland stöter jag på påståenden som hävdar att asylsökande personer har orimligt mycket pengar att röra sig med. Dessutom kopplas dessa påståenden ofta till hur mycket gott som samma pengar kunde ha gjort för andra grupper, till exempel inom äldreomsorgen.

Sverigedemokraterna är snabba på att ställa invandring i motsats till välfärden, inte minst i sin uppmärksammade reklamfilm inför förra valet där kvinnor i burka hinner före äldre kvinnor med rullatorer till stadsfinanserna. 


Sverigedemokraterna har jobbat på att tona ner den här typen av argumentation inför årets val, men logiken är den samma. Mer pengar till invandrare innebär mindre pengar till pensionärerna.

Det är bara det att man som asylsökande har oerhört lite pengar att leva på - långt mindre än vad vi andra skulle stå ut med.

Mindre än existensminimum

För det första: de har siffrorna gäller så länge Migrationsverket tycker att du är samarbetsvillig. Om du är besvärlig på något sätt, så kan de sänka ditt bidrag.

Som asylsökande har du ett bidrag som är en utgångspunkt. Bidraget är (så länge du samarbetar, alltså) 71 kronor per dag. Därifrån finns det sedan en hel rad faktorer som kan göra att bidraget minskar, men ingenting kan få det att öka.

Om du lever ihop med någon, så att ni är två om ekonomin i hushållet, så är ersättningen genast mindre, nämligen 61 kr per person och dag.

Om ni sedan har barn, så har de lite olika bidrag beroende på ålder. Men det handlar om ca 35 kr per barn och dag. Från tredje barnet halveras ersättningen.

Det innebär alltså att en asylsökande familj får mindre pengar ju fler barn de har, jämfört med "svenska" familjer som får flerbarnstillägg.

Nämnas i sammanhanget skall också att det enda som asylsökande har utöver bidraget är hyran för bostaden. De skall själva stå för mat, kläder, skolmaterial till barnen, resekostnader (till och med för att åka till migrationsverket och polisen), sjukvård och allt annat som kostar pengar.

Dessutom är lägenheterna som de asylsökande kommer till oerhört dåligt utrustade. I vissa fall (som jag har sett med egna ögon) finns det ingen städutrustning, ingen köksutrustning utöver engångsmaterial, väldigt slitna möbler, trasiga tapeter… Det är ingen vacker syn. Och bidraget förväntas alltså räcka till att utrusta lägenheten, utöver allt det andra.

Som asylsökande får du inte lov att arbeta eller studera.För ungefär ett år sedan skrev jag en artikel om en fembarnsfamilj som levde under de här förutsättningarna. Summan för dem blev 240 kronor per dag för sju personer. De fick alltså ett månadsbidrag på 7.200 kr.

Jag räknade ut var gränsen för existensminimum skulle gå för samma familj, och den summan var ca 11.000 kr per månad. Om de hade fått barnbidrag för sina fem barn, så hade bara barnbidraget blivit högre än den totala summan som de fick från Migrationsverket.

Här kan du läsa fembarnsfamiljens berättelse.

Inte ändrat sedan 1994

Beloppet för bidraget som asylsökande får har inte ändrats sedan 1994, det vill säga på 20 år. Det har inte ens skrivits upp för att motsvara inflationen. Jo, det är sant.

Jag vet att Miljöpartiet har motionerat om en ändring, men än så länge har ingenting hänt med beloppet. Jag vet inte om fler partier har fört fram den här frågan, men jag räknar kallt med att åtminstone Sverigedemokraterna inte har gjort det.


Fortsättning följer…

Och förresten, Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och det är viktigt vilka ord vi använder.